Helene: Agility krever et godt samspill med hunden

Helene og PennyHelene Norstrøm Pettersen fra Drøbak har mye erfaring med hunder og agility. Hun har to dvergpinchere, Penny på 7 og Pixie på 8 måneder. Penny har konkurrert i 5 år, var på det norske agility landslaget 2016. Så dette er agility på høyt nivå.

Aktiv agilitytrening to ganger i uken

Hun forteller at Pixie virker lovende, og at hun forhåpentligvis kan starte sin konkurransekarriere når hun blir 18 måneder. Hundene trenes i agility to ganger i uken, ellers i uken løper de intervaller, men også bare koser seg på gode lange turer i skog og mark. I helgene er vi som regel på agility konkurranser.

Penny elsker å konkurrere

Det som kreves for å bli god i agility er godt samspill med hunden. En lydhør hund som gjør alt for å arbeide for deg hjelper mye. Skal du satste høyt er det lurt med mye tid til trening, og så må du ha en smidig hund som er rask, ikke for høy og heller ikke for lav – og minst må den være lydig og elske å jobbe for føreren sin. Agility er delt inn i tre størrelseklasser, liten, mellom og stor. Det er et stort flertall av Border collie og Shetland sheepdog i agility, men mange typer arbeidsvillige og lærenemme hunderaser kan gjøre det godt i agility.

Penny vet allerede når jeg begynner å pakke bagen til stevne at hun skal konkurrere, når hun kommer til stevneplassen merker man at hun vet hva hun skal og er en veldig glad hund som ikke fort nok kan komme inn i ringen for å gi alt hun har. Stevnedagene kan bli lange og Penny er trent til å slappe av mellom slagene, noe som er veldig viktig når hun skal yte maks en hel helg.

Agility skal alltid være positivt!

På trening er det også viktig å ha en hund som kan slappe av mellom rundene sine og banebygging. Vi belønner som regel med det beste hunden vet, hvertfall i begynnelsen. Etter hvert blir agility det beste de vet, i hvertfall for mine hunder. Men det er viktig å kunne belønne når de gjør det vi vil, jeg belønner med stemme, godbiter og leker de liker godt. Agility skal alltid være positivt!

Vi trener sjelden mer en 4 minutter om gangen, så en trening er ofte 4 x 4 minutter pr hund. Korte treningsøkter med mange pauser gjør at hunden lærer raskere og bruker hodet sitt akkurat når det gjelder.

Penny som konkurrerer i klasse 3 på landslagsnivå må holdes i god form, akkurat som andre toppidrettsuttøvere. Det er mange timer som går med til trening i løpet av en uke.

Omega-3 fettsyrer er viktig

I fôrblandingen jeg gir hundene mine blander jeg også inn DogNikita Fish Oil. Det er helt klart at de liker smaken på denne – hvis de får sjansen slikker de gjerne i seg ren olje. DogNikita fiskeolje gir jeg dem hver dag hele året – jeg ser at hundene får fin blank pels, og at de konsentrerer seg bedre og er sjelden skadet.

Om vinteren bruker vi mye av potesalven, et fantastisk produkt!