Agility – en spennende og fartsfylt hundesport
Agility er en av de raskest voksende sportsgrenen for hunder i Norge. Agility er et kort, men fartsfylt hinderløp for hunder – hundens eier bidrar aktivt med styringskommandoer hunden må utføre for å lykkes. Kort sagt – agility er teamarbeid.
Konkurranseformen agility startet i 1978
Agility utøves på en agilitybane der hindre er satt i system etter bestemte regler. Hindrene kan være høydehopp, oxer (dobbelthinder), mur, bord, balansebom, vippe, møne, slalåm, tunnel, pølse, hjul og lengdehopp satt i system og kombinasjoner. Utformingen av banen er utelukkende opp til dommeren og dommerens fantasi, men den naturlige siden å handle hunden på må skifte minst to ganger. Det arrangeres også agilitykonkurranser for lag og i hopp.
En konkurransebane består av 17-20 hindre med en avstand på mellom 5 og 7 meter. Den totale banelengden hunden skal tilbakelegge er rundt 130-150 m. Banestørrelsen kan variere litt, men en konkurransebane er ofte rundt 30 m x 40 m.
Agility krever trening, trening og atter trening
Det krever mye tid hvis man går inn for å bli skikkelig god – trening, trening og atter mer trening. De beste ekvipasjene kan komme med på landslaget, men de fleste velger å drive med denne sporten for egen og hundens fornøyelse. De aller fleste hunder elsker utfordringene som denne sporten gir.
I Norge konkurreres det på lokalt, nasjonalt og internasjonalt plan. Det arrangeres både Norges- og Verdensmesterskap. I Norge arrangeres agilitymiljøene av de lokale hundeklubbene, med Norsk Kennel Klubb som topporgan.
Alle hunder kan delta I agility
Alle hunder (med unntak jf. Mattilsynets forskrift nr. 614) kan delta i agility, men noen raser ser ut til å ha større potensial en andre. Gjeterhunder som Border Collie og Shetland Sheepdog er mye brukt. Dette er lette og raske hunder med stor arbeidslyst.
Hundene som deltar i agility deles inn i tre størrelseklasser:
1. Small (skulderhøyde under 35 cm)
2. Medium (skulderhøyde 35-43 cm)
3. Large (skulderhøyde over 43 cm)
Videre deles de inn i klasser etter hvor erfarne de er, og etter hvilke resultater de har oppnådd i tidligere konkurranser.
Vil du vite mer? Ta kontakt med din lokale hundeklubb – eller besøk NKKs hjemmeside for mer informasjon.
Kilder: Wikipeda